Fémházas Tolómérők

Showing all 3 results

A tolómérőt elsősorban gépiparban használják. Ezzel külső és belső méreteket és mélységeket lehet mérni. A leggyakrabban használt tolómérő 0-150 mm hossz mérésére alkalmas. A legegyszerűbbek egy úgynevezett nóniusz-skálával készülnek a leolvasás pontosságának növelése érdekében. A legújabb tolómérő digitális folyadékkristályos kijelzővel van ellátva. Ezek rendkívül pontosak, könnyebb leolvashatóságot biztosítanak.

A mai rohamosan fejlődő gyártástechnológia egyre pontosabb, és összetettebb műszereket, eszközöket követel meg. Egyes műszerek, szerves részét képezik a gyártási folyamtokban és a termékek mérésében. Ilyen a tolómérő is. Ez egy kivételesen egyszerű, mégis pontos mérőeszköz. A főbb szerkezeti részei:

 • Külső pofák
 • Belső pofák
 • Mélységmérő rúd
 • Főskála metrikus osztással
 • Főskála zollos osztással
 • Nóniusz mellékskála zollos osztáshoz
 • Nóniusz mellékskála metrikus osztáshoz
 • Rögzítő elem

Tolómérő pontossága

A mérés előtt mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy a tolómérő alkalmas-e a pontos mérésre. Meg kell vizsgálni, hogy a mérő pofák tiszták, valamint, hogy nincs-e egyéb szennyeződés a rúdján. A másik fontos és lényeges dolog, amit szemre kell venni, a pofák tökéletes fekvése. Amennyiben a munkafelület érdes, annál nagyobb a pontatlan mérés.

A pontatlan mérést számos tényező okozhatja. A hőmérséklet különbség a tolómérő és a munkadarab között. A felület egyenessége, az alaptest síklapúsága, a mérőcsőrök merőlegessége, amelyek befolyásolják a mérőeszköz mérési bizonytalansági értékét. A hatások minimalizálhatók. Ügyelni kell az állandó alacsony mérőerő alkalmazására, valamint arra, hogy a mérést lehetőség szerint a cső belső végén végezzük el. A használat után mindig alaposan tisztítsuk meg a felületet az olajoktól vagy egyéb szennyeződésektől.

Amennyiben figyelembe vesszük ezeket a hibákat nem tévedhetünk. Ahhoz, hogy pontosabb eredményeket kapjunk, érdemes azonos helyen többször azonos helyen megmérni. Táblázatban rögzíteni a mérés helyét, és a mérés számának értékét. A piacon többféle tolómérő eszköz létezik.

Tolómérők fajtái

Alapvetően kétfajta tolómérőt különböztetünk meg. Az egyik az analóg a másik a digitális kijelző. Manapság, a gyorsabb mérés érdekében inkább a digitális kijelző tolómérőket részesítik előnyben. A gyorsasága mellett, másik óriási előnye, hogy különbségek mérésére is használható.

A tolómérők anyaga

A tolómérő beszerzése esetén kiemelten fontos a műszer anyaga. A jobb minőségű tolómérők korrózió álló acélból készülnek, melyek felülete köszörüléssel állítható elő. Más anyagból is készülhetnek tolómérők, ez lehet a fától egészen a műanyag kompozitig. Bár alkalmazási területük korlátozott, pontosságuk nem olyan jó, mint a fém műszereké.

Tolómérő előnyei:
 • A tolómérő gond nélkül használható a mérés során
 • Könnyen leolvasható az eredmény
 • Megmunkált munkadarabok, ellenáll a korróziónak
 • A csúszka egyenletes, stabil és kényelmes működést biztosít
 • A skálának köszönhetően a tolómérő nem igényel a bekapcsolás után újbóli nullpont felvételt

Cégünk több éves működésének köszönhetően jelentős fejlődésen ment keresztül. Folyamatos képzésnek köszönhetően ma már nem csak szerszámgép felújításával, egyedi gépek gyártásával, gyártósor átépítéssel, hanem tolómérő eszközök forgalmazásával is foglalkozunk. Mi mindig arra törekszünk, hogy ügyfeleink számára minőségű és professzionális szolgáltatást, eszközöket tudjunk biztosítani. Az általunk forgalmazott tolómérő eszközök rendkívül pontosak és precízek. Ha Ön is szeretné, hogy mérései mindig pontosak legyenek, keressen minket bizalommal!